Design outlet

Modeltrein voor in de hobbykamer

Modeltrein voor in de hobbykamer

Geplaatst op

De hobby is alleen uit te oefenen en je kunt hem zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Ideaal voor iemand die alleen wil ontspannen. In deze blog nemen we je mee in de wereld van de modeltreinen.

Werkzaamheden aan het spoor

Het knutselen aan modeltreinen is voor veel mensen een leuke hobby waar ze uren zoet mee kunnen zijn. De modeltrein is al vele jaren oud, want al in de negentiende eeuw zien we de hobby opkomen. Na de Tweede Wereldoorlog verspreidt de interesse in de modeltrein over een grote groep geïnteresseerden. Door de jaren heen worden treinmodellen en de bij behoorden spoorbanen geavanceerder. Waren het in het begin vooral nog de wagons waar het om ging, later kwamen er complete landschappen bij. En met de komst van goedkope computers, kregen deze ook een rol bij het ´modeltreinen´. Er is zelfs een lego trein, maar daar later meer over.

Aandrijving

Er bestaan verschillende schalen voor de modeltreinen die verhouding uitdrukken:

  • H0 = 1:87
  • N = 1:160
  • Grotere schalen: 1:16, 1:11, 1:8

Grote locomotieven hebben zelfs echte verbrandingsmotoren. Kleinere modellen worden vooral met elektriciteit aangedreven. Qua schaal kloppen de treinen overigens niet met de werkelijke treinmodellen, hetzelfde geldt voor de sporen en de stations. Het kost gewoon te veel ruimte om ze realistisch na te maken. Het gaat ook niet perse om het realisme, maar meer om de fantasie. Juist het bewegende aspect van de treinen en het ‘functioneren’ van de constructie die de hobbyisten maken, houdt de hen geboeid om te blijven bouwen aan hun spoorwegen.

Merken

Er zijn een aantal fabrikanten die modeltreinen maken die befaamd zijn bij de gedreven hobbyisten: Fleischmann, Trix, Piko, Jouef, Lima, Märklin en Hornby Railways. Vroeger werden de treinen in landen als Duitsland, Frankrijk en Italië gemaakt, maar nu is de productie vaak verhuisd naar Azië. Natuurlijk is het landschap ook nodig waar de trein doorheen moet rijden. Fabrikanten die daar in gespecialiseerd zijn onder andere: Faller, Noch en Vollmer.

LEGO trein

Een groepverzamelaars van modeltreinen heeft een speciale voorliefde voor modeltreinen van LEGO. Dit merk levert diverse sets die een collectors item zijn. Treinen en stations van LEGO laten het hart van de echt fan van modeltreinen sneller kloppen. LEGO staat bekend om de grote groep volwassen liefhebbers van het speelgoed, de zogenaamde AFOLs (Adult Fans Of LEGO). Het leuke van LEGO-treinen en -sporen is dat je de gebouwen zelf helemaal kunt bouwen. Je kunt ook gebouwen ontwerpen en maken. Dat maakt een LEGO-trein superleuk.

Modeltrein voor in de hobbykamer

Meestal hebben de fans van modeltreinen een speciale zolder of kamer voor hun hobby. Deze wordt dan mooi opgesierd door het landschap met de treinen die erdoor rijden. Dat zorgt voor een bijzondere sfeer. Daarom is de modeltrein ook zo’n leuke bezigheid, de aanwezigheid vrolijkt volgens veel liefhebbers de zolder of hobbykamer op.

Gerelateerde berichten

Toepassingen en geschiedenis van schuimrubber op maat

Schuimrubber of polyesterschuim kent een geschiedenis die begint in 1937 in het Leverkusen, Duitsland. Otto Bayer maakte het eerste schuimrubber bij...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden