Design outlet

Tuinieren voor beginners: 3 tips

Tuinieren voor beginners: 3 tips

Geplaatst op

Tuinieren is een populaire hobby of vrijetijdsbesteding voor het kweken van planten zoals struiken, bloemen en bomen. Sommige mensen kweken ook groenten en fruit in hun tuin, waardoor je nog een extra dimensie toevoegt aan je tuin. Moestuinen zorgen er immers voor dat je deels zelfvoorzienend bent en groenten, fruit en tuinkruiden direct uit de tuin kunt consumeren. Het kiezen van de juiste planten en bomen voor je tuin is een van de belangrijkste stappen voor tuinontwerp of tuinverandering. Het kiezen van planten hangt af van vele factoren, zoals de grootte van de tuin en de grondsoort, maar uiteraard ook je eigen voorkeuren. In dit blog geven we een aantal handige beginnerstips voor tuinieren. 

Leer je tuin kennen

Planten groeien niet overal, dus wat je planten kan, wordt bepaald door waar je woont. Kijk naar de kenmerken van je tuin, van het klimaat en de blootstelling aan de zon. Dit is het belangrijkste onderdeel om mee te beginnen omdat je de grenzen en eigenschappen van je tuin moet begrijpen. Praat met iemand die in een plaatselijk tuincentrum werkt en vraag hem naar de beste inheemse plant voor jouw regio.

Kies zorgvuldig je planten en bomen

Planten zullen nooit goed groeien als ze niet aan hun specifieke behoeften voldoen. De meeste planten kunnen in elk klimaat overleven, maar sommige planten hebben een gecontroleerd klimaat nodig of kunnen in een specifieke regio overleven. Zo kan een cactus alleen in een droge omgeving groeien en een waterlelie in water, terwijl andere seizoensplanten niet in alle seizoenen kunnen groeien. Voor beginners raden we dan ook aan om onderhoudsarme planten en bomen aan te schaffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bomen zoals de meidoorn.

Onderhoud je planten en bomen met liefde

Weten wanneer en hoe je planten water geeft, is het verschil tussen leven en dood. Als algemene regel geldt: geef eerder water aan de wortelkluit dan aan de bladeren, want het zijn de wortels die het water opnemen. De wortels absorberen het water. De wortelkluit één keer voorzien van voldoende water is beter dan elke dag een beetje water geven. Voeding is echter ook een belangrijk onderdeel van het onderhouden van jouw planten en bomen. Sommige planten en bomen hebben namelijk veel baat bij extra voeding in de vorm van bijvoorbeeld een korrels of een flesje Pokon. 

Gerelateerde berichten

Een buitendouche voor tropische temperaturen

Iedereen heeft waarschijnlijk het liefst een zwembad in de achtertuin. Op warme zomerdagen lekker met een koud sapje genieten van de zon en het warme...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden