Design outlet

De oorsprong van klokken als decoratie object

De oorsprong van klokken als decoratie object

Geplaatst op

We denken er tegenwoordig niet meer bij na en trekken een mobiel uit de zak of halen de pols omhoog om het van de smartwatch af te lezen. Hoewel de evolutie van de tijdmeet techniek al eeuwen oud is, was het nooit tevoren zo makkelijk. Sterker nog, de techniek van het meten van tijd was een grensverleggende openbaring in het oude Egypte. Hier had men in 3500 v.C. al een techniek gevonden om de tijd te oriënteren aan de hand van zon- en schaduwstanden. Vanuit daar is het snel gegaan in de ontwikkeling.

Een stapje verder in de toekomst namen de Grieken deze zonnewijzer over, zij konden met hun ver ontwikkelde kennis over de zon en geometrie al snel de voorloper van de klok produceren zoals wij hem nu kennen. Zo was deze universeel en op elk stukje van de wereld te gebruiken.

Tip: Design Klok | Grote Collectie Design Wandklok & Tafelklok

Hierna is de ontwikkeling pas echt losgebrand, elk gebied had een eigen versie van de zonnewijzer en deze werd overal een beetje aangepast. Zo zijn er talloze verschillende “klokken” ontstaan. De Chinezen bijvoorbeeld hadden een type waterklok ontworpen die door middel van een ronddraaiend wiel de tijd aangaf. Een ander voorbeeld is de zogenaamde islamitische klok. Bij deze klok kwam het grote bedenksel van de vaststaande uren voor het eerst aan het licht.

Toen is bedacht dat het toen huidige idee van de zonnewijzer niet geheel volmaakt was. De zon zou namelijk in de zomerperiode een langere tijd door brengen aan de hemel, wat de uren ongelijk maakt met die van de winterperiode. Hier is dus het geniale idee van de vaste uren ontstaan.

Deze klokken hebben zich in een rap tempo verspreid over de westerse wereld. Hier zijn ook de westerse wetenschappers verder gegaan op dit idee en zo komen we al in de buurt van de klokken die we nu kennen. De eerste tijdmeters zoals wij ze nu kennen zijn rond de middeleeuwen gevonden in west Europa. Het ging om zandlopers, deze waren natuurlijk uiterst belangrijk in het navigeren op zee. Kort hierna zijn ook de mechanische klokken in opkomst gekomen en door verdere ontwikkelingen kreeg men al snel het idee van het horloge.

Uitgelicht: Karlsson klok

Tot op de dag van vandaag worden er nieuwe soorten klokken gefingeerd en zijn we al ver in de ontwikkeling, maar hoe ver zal deze oude techniek uitgewerkt worden? Men kan nog steeds nieuwe en innoverende ideeën bedenken rondom de klok. Dus het is voor ons afwachten in hoeveel nieuwe jasjes dit eeuwenoude idee gestoken zal worden.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden